Der er konstateret de 2 første tilfælde af abekopper i Danmark.

Sygdommen primært optræder hos mænd der har sex med mænd.

Sundhedsstyrelsen har bedt hiv-organisationerne om at være særligt opmærksomme på problemet.

 

Nedenstående er primært copy-paste fra diverse retningslinjer, anbefalinger etc. fra Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen.

Bottle of Vaccine for booster shot for Smallpox and Monkeypox MPXV. Doctor with vial of the doses vaccine for MPOX monkeypox disease

 

Første tilfælde af abekopper i Danmark.

 

Sundhedsministeriet har 23. maj udsendt en pressemeddelelse om abekopper og skriver:

En mand er i dag testet positiv for abekopper i Danmark. Manden udviste symptomer på smitte efter en rejse til Spanien og har derfor været i kontakt med Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Rigshospitalet. Han er nu hjemme og i isolation.

Der er fundet 59 bekræftede tilfælde af abekopper i EU/EEA medlemslandene og yderligere mindst 10 tilfælde under mistanke.

Sundhedsstyrelsen sendte 20. maj en informationsskrivelse til hiv-miljøet, hvor der blandt andet står:

De nuværende tilfælde i Europa har primært været blandt mænd, som har haft seksuelle forhold med mænd (MSM), og mange har været ude at rejse forud for, at de har fået symptomer. Sygdoms- forløbene har generelt været milde.

I retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen fra 20. maj står der:

Aktuelt ses en ophobning af tilfælde i Europa blandt mænd der har

sex med mænd (MSM), og hvor smittemåden vurderes at være sket

via seksuel kontakt. Der er ikke tidligere set spredning af abekoppevirus på denne vis i Europa, men det er for tidligt at vurdere, om dette mønster skyldes ændringer i virus’ egenskaber.

 

Om Abekopper

 

Symptomer

Abekopper giver symptomer som feber, kulderystelser, hovedpine og muskelsmerter. Efter nogle dage udvikler man udslæt, som ofte begynder i ansigtet og derefter spreder sig til andre dele af kroppen. I nogle tilfælde ses udslættet typisk omkring kønsorganerne. Sygdommen går normalt i sig selv igen efter 2-4 uger.

Smitteveje

Abekopper smitter ved tæt kontakt, herunder seksuel kontakt, og ved at dele tøj eller sengetøj med personer, der er syge med abekopper.

 

Inkubationstid

Inkubationstiden er i gennemsnit 6-16 dage (spændvidde 5-21 dage). Personer, der er smittede, er ikke smitsomme i inkubationsperioden, men smitter fra de første symptomer viser sig og frem til, at skorperne falder af.

Sygdommen varer normalt 2-4 uger. Der kan opstå ar-dannelse i forbindelse med helingen af sårskorperne.

 

Sundhedsstyrelsens Anbefalinger

Der er ikke særlige anbefalinger til borgere specifikt i forhold til at forebygge smitte mod abekopper, men anbefalingerne om god hygiejne med hyppig håndvask med vand og sæbe eller håndsprit gælder fortsat, ligesom vi opfordrer til at bruge kondom ved seksuel kontakt.

Hvis man oplever et eller flere af ovenstående symptomer på abekopper og i øvrigt mistænker at kunne være smittet, f.eks. under en rejse, skal man i første omgang kontakte egen læge telefonisk frem for at møde op fysisk.

 

Behandling

Efter symptomdebut anbefales primært understøttende behandling herunder forebyggelse af bakterielle infektioner.

Der findes antivirale behandlinger samt vacciner udviklet mod kopper, der muligvis vil have effekt mod abekopper, men disse er ikke markedsført i Danmark og kræver derfor særlig tilladelse fra lægemiddelmyndighederne.

De antivirale midlers plads i behandlingen af patienter med abekopper og vaccinernes anvendelse som post- exposure behandling er endnu ikke endeligt fastlagt, men retningslinjen vil blive opdateret, når mere viden foreligger. Stillingtagen til eventuel brug af post-exposure behandling foretages i samarbejde med infektionsmedicinsk afdeling.

 

Baggrund

Abekopper skyldes en sjælden virus, som er i familie med koppevirus. Abekopper er en zoonose, og det egentlige dyrereservoir er ukendt, men menes at være gnavere, som kan smitte videre til aber og mennesker. Der findes to typer abekopper, hvor den vestafrikanske variant generelt er mildere end den centralafrikanske variant. Sygdommen er uanset variant mindre alvorlig end kopper.

©2024 Hiv-Danark

Log in with your credentials

Forgot your details?